Het Sauerland

Het Duitse Sauerland is een geweldig natuurgebied waar veel kleine gezellige dorpjes zich in de dalen hebben verschanst. Voor Nederlanders is het al tijden een gewilde natuurbestemming. Met stuwmeren, naaldwouden, heel veel wandelpaden en een keten van druipsteengrotten heeft het Sauerland heel veel recreatieve natuur te bieden.

De meest bekende toeristische stad in de regio is Winterberg. 's Winters het hart van het regionale wintersportgebied. Dit gebied doet veel denken aan de Ardennen. Ook hier vind je grotten, de hoogteverschillen komen overeen en de flanken zijn begroeid met bossen. In het Sauerland wordt Duits gesproken, maar in Winterberg zijn ze zo op Nederlanders ingesteld, dat je kotertjes daar gewoon in hun eigen taal ski-les kunnen hebben.

De worst en bier ontbreekt nergens

De bewoners van het land tussen de zee en de Alpen staan vooral bekend als grote liefhebbers van allerlei soorten worsten. Op menukaart zal vlees nooit ontbreken. Elk streek heeft zijn eigen favoriet. De runderen, lammeren, heideschapen, aardappels en kool worden gecombineerd tot pittige kost of tot culinaire hoogstandjes.

Maar ook voor de echte bierliefhebbers is Duitsland een paradijs. Duitsland heeft 40 procent van het totaal aantal bierbrouwerijen in de wereld. Er zijn zelfs speciale 'bier-tours' die je langs de biergeschiedenis van het land voeren.

Sauerlandse hoogten en diepten

De Langenberg (843 m) bij Willingen geeft aan hoe hoog het middelgebergte van het Sauerland kan reiken. Het Rothaargebirge die de rivieren Ruhr, Eder, Sieg en Lahn voedt, vormt de kern van de Sauerlandse hoogten.

Het gebied telt nogal wat stuwmeren, voortgekomen uit de noodzaak aan goed drinkwater en de behoefte aan energie. De stuwmeren hebben geleid tot een aanzienlijke waterrecreatie. De watersporter voelt zich in het Sauerland dan ook goed thuis. Vooral de grote Bigge Stausee heeft veel watervertier te bieden.

Rondom Soest en op het hoge plateau bij Brilon wordt veel gefietst. De wandel- en mountainbikeroute Rothaarsteig laat u van vrijwel ongestoorde bergnatuur genieten. Tot het mooiste natuurschoon behoren de druipsteengrotten bij Attendorn (de Attahöhle), bij Hemer en bij Letmathe. Ook de Bilsteinhöhle bij Warstein trekken veel grotbezoekers.

Bij Olsberg ligt het natuurgebied Bruchhauser Steine en de waterval bij Wasserfall is al heel vaak gefotografeerd. En wanneer u echt een toeristische route wilt rijden dan kunt u de bekende Sprookjesroute rijden langs bijv. de Wilhelmshöhe in Kassel.

Wintersport vakantie Sauerland

De skigebieden van het Sauerland zijn gematigd met veel blauwe en rode pistes en een enkele zwarte voor de waaghals. De skigebieden liggen heel dichtbij Nederland. In drie uur rijden ben je vanuit Utrecht in Brilon, Willingen, Winterberg of Schmallenberg, de bekendste dorpen van het gebied. De dorpen liggen op 600 tot 800 meter hoogte, met Winterberg als hoogste op 842 meter. In het Noorden van het Sauerland ligt de groene hoogvlakte waar de gebroeders Grimm inspiratie kregen voor hun sprookjes.

Skigebied Winterberg (590-841m)

Winterberg heeft haar naam als wintersportbestemming allang waargemaakt. De plaats ten oosten van het Roergebied heeft een zeer breed scala aan mogelijkheden. Voor de waaghalzen is er een zwarte piste. Voor wintersporters met minder ervaring zijn er mogelijkheden te over.

Rondom Winterberg kan men mooie afdalingen maken vanaf de Bremberg – Poppenberg – Herloh (15 km pistes) en de Kahler Asten (842m). Zowel skiërs als snowboarders kunnen kiezen uit verschillende prima geprepareerde hellingen.
Ook voor langlaufers is er genoeg te beleven. In de avonduren kan men zelfs terecht op de verlichte loipe in het Kurpark.

Naast plezier in de sneeuw beschikt Winterberg ook over een groot recreatief aanbod: zwembaden, casino, tennis, squash, bob- en rodelbaan etc… Maar Winterberg heeft ook een flink aantal winkels, die vaak ook op zondag geopend zijn. Verder zijn er talloze restaurants en café´s. In de avond kan je je prima vermaken in de discotheek de ‘ Alpenrausch’, de grootste après ski kroeg ter wereld!

Skigebied Willingen (580 - 843 m)

Het bekende vakantiestadje Willingen biedt een keur aan recreatiemogelijkheden. Vrijwel het hele jaar kan er geschaatst worden in het overdekte ijsstadion en voor de waterliefhebbers is er het subtropische Willinger zwemparadijs. Met meer dan 170 verschillende loipen met een totale lengte van ruim 35 kilometer wordt deze plaats, geheel terecht, vaak aangeduid als de ultieme winterbestemming voor langlaufers. En met de stoeltjeslift kunt u naar de top van de hoge Ettelsberg, waar u in Sigi’s berghut veel lol kunt beleven.

Tevens trekt Willingen eveneens veel skiërs en snowboarders aan vanwege de grote variatie aan afdalingen. Bekend in Willlingen is het jaarlijkse WK skispringen; een evenement dat duizenden belangstellenden aantrekt. 

Het Sauerland in de zomer

Het Sauerland staat bij uitstek bekend als een wandelland. Kenmerkend voor het landschap zijn de zelden echt steile heuvels, de bossen en de stuwmeren. Er bestaat een compleet netwerk van doorgaande fietsroutes door het Sauerland.

De druipsteengrotten horen bij de grote attracties van het Sauerland. De bekendste grotten zijn de Dechenhöhle bij Lethmate, Attahöhle bij Attendorn, de Balver Kulturhöhle en Reckenhöhle in Balve, Heinrichshöhle bij Hemer, Bilsteinhöhle en Liethöhle bij Warstein en de Tropfsteinhöhle bij Wiehl.

In Winterberg is een mountainbike park. Voor watersport kunt u op de volgende stuwmeren terecht: de Agger-, Bigge-, Sorpe-, Möhne-, Henne-, Diemel-, Eder- en Twistesee. U kunt er zwemmen, zeilen, surfen, roeien, kanoën en duiken. Waterskiën is mogelijk in de Edersee.

Pretparken

De grote pretparken zijn Fort Fun Avonturenland bij Bestwig-Wasserfall, het showpark bij de Karl-May-Festspielen in Elspe en het Panoramapark Sauerland in Oberhundem. De kleinere zijn het Wild- en Sprookjespark bij Willingen en het Vogelpark in Eckenhagen.

Er is een subtropisch golfslagbad (overdekt) in het Gran-Dorado-Park in Medebach.

Wildparken vindt u in:

Hemfurth-Edersee: een prachtig bosgebied waar onder meer wolven, lynxen, moeflons en wasberen leven. Het hele jaar geopend, met een grote speeltuin en restaurant.
Arnsberg-Vosswinkel: met damherten, moeflons, zwijnen, vossen, dassen; organiseert wandelingen waarbij de gast uitgebreid kennis maakt met natuur en wild, en nachtelijke wandelingen door het park. Dagelijks open.
Wildpark Völlinghausen aan de Möhnesee: herten, reeën, veel soorten eenden, fazanten, reigers en hoenders.
Wild- und Freizeitpark in Willingen en het Panoramapark Sauerland in Oberhundem: in beide parken zijn sommige dieren handtam.

Bezienswaardige steden zijn bv. Korbach en Frankenberg.
Slot Arolsen (de geboorteplaats van koningin Emma) en slot Waldeck aan de Edersee met het museum zijn zeker een bezoek waard.

Het Sauerland is bij uitstek een goede vakantie bestemming!